Veerkracht

Als jongeren veerkrachtig zijn, kunnen ze beter omgaan met problemen en negatieve invloeden. Waaronder polarisatie en radicalisering. Hoe kan je als professional de veerkracht van jongeren groter maken, zodat ze zich niet uit het veld laten slaan door moeilijke situaties. En ze hun weg kunnen vinden in de samenleving en zich positief ontwikkelen? Hoe doe je dat samen met de jongeren, de mensen in hun omgeving en partners in het veld?

Om jou als professional te helpen, hebben we een online magazine (JEPzine) gemaakt met meer informatie en ervaringsverhalen, komt er binnenkort een podcastserie over veerkracht en hebben we hieronder een aantal publicaties geplaatst.

JEPzine: veerkracht

Het is een inzicht waar steeds meer aandacht voor komt: jongeren zijn beter in staat om te gaan met problemen en negatieve invloeden als ze veerkrachtig zijn. Hoe versterk je als professional veerkracht bij jongeren? Daarover gaat het nieuwe JEPzine. Vol ervarings- en praktijkverhalen.

Lees hier het hele JEPzine.

Beeld: ©Platform JEP

Vechtende Jongeren: Meer dan alleen een manier om agressie kwijt te kunnen

‘Als een van mijn jochies heeft gevochten op straat, dan zeggen ze: zie, je hebt ze leren vechten. Maar dat is echt te kort door de bocht.’ Reggae Coutinho, jongerenwerker in Den Bosch, wil het maar gezegd hebben. Hij is betrokken bij Fight2Create, een project waar jongeren leren kickboksen, maar waar ook veel aandacht is voor hun gedrag buiten de mat. ‘Het is makkelijk gezegd dat je je kansen moet pakken. Maar je moet ze eerst zien. En vaak zien die jongeren ze niet eens. Wij proberen ze toekomstperspectief te bieden.’

Lees hier het hele interview.

Beeld: ©Platform JEP
Reggae Coutinho, jongerenwerker in Den Bosch
Platform JEP de podcast
Beeld: ©Platform JEP

Platform JEP de podcast: 6 afleveringen over het versterken van veerkracht bij jongeren

De Vrije Universiteit van Amsterdam en Platform JEP ontwikkelden samen een podcastreeks over het werken aan veerkrachtige identiteitsvorming in de context van polarisatie en vervreemding. In deze podcast worden casussen besproken uit het boek Dream Teams van onderzoekers Femke Kaulingfreks en Stijn Sieckelinck. De podcast is te beluisten en te bekijken op de volgende platformen: