Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS)
De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) biedt gemeenten en eerstelijnsprofessionals praktijkkennis over maatschappelijke spanningen. De ESS adviseert hoe je deze kennis kunt inzetten, en met welke partijen je hierin kunt samenwerken.
Contactgegevens
Doelgroep
Gemeenten, eerstelijnsprofessionals (in onder andere onderwijs, welzijn en hulpverlening) en diverse groepen/gemeenschappen in de samenleving.
Doelstelling
ESS ziet sociale stabiliteit als een dynamisch fenomeen: het gaat om het organiseren van duurzame veerkracht in de samenleving zodat deze 'tegen een stootje kan'. Dit maatschappelijk evenwicht vraagt om voortdurend onderhoud van netwerken waarbij iedereen in de samenleving aan zet is: burgers, gemeenschappen, organisaties, overheid en de samenleving als geheel.
Aanbod
Website
Voor verschillende doelgroepen (gemeenten, onderwijs, professionals, gemeenschappen) staat beschreven waar zij terecht kunnen met hun vragen en wat ESS voor hen kan betekenen.
Training
In de training Omgaan met extreme idealen (OMEI) krijg je vanuit een pedagogisch perspectief een beter begrip van radicaliseringsprocessen bij jongeren. Ook leer je om te gaan met jongeren met extreme idealen.
Handreiking
- Infographic, brochure en publicatie over triggerfactoren radicalisering.
- Factsheets, brochures en handreikingen over verschillende thema's