Podcast: De Dienst

Weblogs

Wil jij thema’s als polarisatie, radicalisering en extremisme op de agenda zetten binnen je organisatie? Of ben jij op zoek naar verdieping in je werk? Voor iedereen die zich bezighoudt met de jeugd geven de adviseurs van Platform JEP en experts met wie we samenwerken tips ter inspiratie. Om te lezen en te leren. Om te kijken en te luisteren. Van podcasts, publicaties tot krantenartikelen en video’s.
 

Begin dit jaar lanceerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de podcastserie De Dienst. In deze zesdelige podcastserie van en over de AIVD kruipt Liesbeth Rasker in de huid van een nieuwe medewerker van de AIVD. Ze doorloopt in de podcast de basistraining die iedere inlichtingenofficier volgt. Liesbeth doet onderzoek naar een fictieve terroristische dreiging en ontmoet haar nieuwe collega’s. Iedere collega brengt haar een stap verder in het onderzoek. De AIVD ontwikkelde deze podcast om een beeld te geven van wat werken bij de Dienst inhoudt. De casus is fictief en de AIVD geeft aan dat alle overeenkomsten met bestaande mensen of organisaties berusten op toeval. 

Logo podcast De Dienst

Matthijs van der Tang, communicatieadviseur Platform JEP: 
“Hoewel de casus uit de podcastserie De Dienst fictief is, geeft het een inzicht in het werk van de AIVD en hoe de Dienst handelt bij een mogelijke terroristische dreiging. Interessant is om te zien dat waar Platform JEP inzet op de primaire preventie, de AIVD werkt aan de secundaire preventie. Samen met vele partijen uit het veld uit zowel het sociale als het veiligheidsdomein werken we aan een maatschappelijke opgave: het voorkomen en tegengaan van radicalisering en extremisme.

Wat houden termen als primaire en secundaire preventie in? Amy-Jane Gielen ontwikkelde het preventieclassificatiemodel dat dit inzichtelijk maakt. Via deze weblink vind je hierover meer informatie.

En naast dat de podcast inhoudelijk interessant is om te luisteren, is de podcast ook vermakelijk en op momenten zelfs spannend. Je wordt helemaal in het verhaal getrokken. Mocht je meer willen weten over het werk van de AIVD is het zeker de moeite waard om te luisteren.”