Documentaire: The Return – Life after ISIS

Weblogs

Wil jij thema’s als polarisatie, radicalisering en extremisme op de agenda zetten binnen je organisatie? Of ben jij op zoek naar verdieping in je werk? Voor iedereen die zich bezighoudt met de jeugd geven de adviseurs van Platform JEP en experts met wie we samenwerken tips ter inspiratie. Om te lezen en te leren. Om te kijken en te luisteren. Van podcasts, publicaties tot krantenartikelen en video’s.

The Return - Life after ISIS

De documentaire “The Return - Life after ISIS” geeft een inkijkje in het leven van vrouwen en meisjes die vanuit de hele wereld zijn uitgereisd naar Syrië, om zich aan te sluiten bij ISIS. 

De documentaire is gemaakt door regisseur Alba Sotorra. Zij keek de vrouwen van de ISIS-strijders in de ogen en heeft hun ervaringen en emoties op beeld vastgelegd. Het geeft een indruk van leefomstandigheden toen zij nog in Syrië woonden. Ook laat het zien welke overtuigingen en idealen zij hebben (gehad) en hoe zij daar nu op terug kijken. Dit helpt ons om meer oog te hebben voor meisjes en vrouwen in onze omgeving en hoe wij hen beter kunnen begeleiden.   

In de documentaire is de worsteling te zien van een Koerdische vrouwenactiviste die deze vrouwen begeleidt: hoe ga je om met je eigen emoties? Hoe filter je dat en sta je open om een mens te zien en geen monster?

De vrouwen in de documentaire zitten vast op een Koerdisch vluchtelingenkamp in de hoop weer terug te mogen keren naar het land waar ze zijn geboren, waaronder Nederland. The Return – Life after ISIS is een zeer ingrijpende documentaire geworden, omdat het geluid en perspectief van vrouwen die vaak onderbelicht is, duidelijk naar voren komt.