Kalifat: Zweedse serie over radicalisering op Netflix

Weblogs

Of je nu polarisatie, radicalisering en extremisme op de agenda wilt zetten binnen je organisatie, je je zorgen maakt over sommige jongeren of op zoek bent naar verdieping in je werk: voor iedereen die zich bezighoudt met de jeugd geven de adviseurs van Platform JEP tips ter inspiratie. Om te lezen en te leren. Of te kijken of te luisteren. Van podcasts, publicaties tot krantenartikelen en video’s.

In de Zweedse Netflix serie Kalifat zien we hoe een dreigende aanslag in Zweden een groep vrouwen met elkaar verbindt. Een van hen werkt bij de Zweedse geheime dienst. Zij heeft contact met de vrouw van een IS-strijder die betrokken is bij de terreurplannen. En dan is er nog een pubermeisje dat langzaam maar zeker radicaliseert. Door de indringende dialogen ontstaat inzicht in de beweegredenen van de hoofdpersonen. De dilemma’s van de vrouwen worden tastbaar. Niet voor niets zegt recensent en journalist Peter Van Brummelen in het Parool: ‘behalve een bloedstollende thriller is Kalifat vooral ook een sociaal drama’.

Farid Bouchlaghmi, adviseur bij Platform JEP:

Een interessante serie die de complexiteit toont van het fenomeen extremisme. De drie vrouwelijke hoofdpersonen hebben er alle drie op een andere manier mee te maken. Het gaat over voedingsbodems en triggerfactoren die een rol spelen in het radicaliseringproces. Ook gaat het over uitreizen, deradicaliseren en (willen) terugkeren. Daarnaast zien we een overheid die enerzijds inzet op preventie en anderzijds hard werkt aan het signaleren en opsporen van geradicaliseerden. Van alle kanten wordt getoond hoe moeilijk het soms is om de juiste keuzes te maken.