Factsheet 'Online radicaal en extremistisch gedrag'

Een video over een protestactie bij een standbeeld. Een foto van een spandoek met een anti-islam tekst. Memes die oproepen tot segregatie. Bedreigingen. Scheldkanonnades. Radicaal- en extreemrechtse uitingen worden steeds openlijker op sociale media gedeeld. De factsheet 'Online radicaal en extremistisch gedrag' biedt professionals en gemeenten inzicht in de online radicaal- en extreemrechtse wereld en de betekenis hiervan voor de offline wereld. 

Het online radicaal- en extreemrechtse landschap neemt al jaren een vlucht. Dit heeft een weerslag op de Nederlandse samenleving. De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) merkte bij gemeenten en professionals daarom een steeds grotere behoefte aan kennis over dit onderwerp en handelingsperspectieven. Met deze factsheet komen we daaraan tegemoet. De factsheet verschijnt naast de reguliere factsheet extreemrechts, die focust op offline bewegingen. 

Dit kunt u verwachten

Wat verstaan we eigenlijk onder radicaal- en extreemrechts? Welke groepen en online kanalen rekenen we hiertoe en waarom? En welke rol speelt de online dimensie bij radicaal- en extreemrechts activisme? Je leest het in deze nieuwe factsheet van de ESS. Ook vind je hierin terug welke groepen en online kanalen er in ons land actief zijn. En welk discours specifiek is voor Nederlandse deelnemers. We bespreken veelgebruikte symbolen en taalgebruik, zodat je dit kunt herkennen. En we gaan in op de betekenis van het online gedrag op het offline activisme. We besluiten met wat de rol van gemeenten en professionals hierin kan zijn.
 

Zie ook:

Factsheet 'Online radicaal en extremistisch gedrag'