Vernieuwde Tool Triggerfactoren radicalisering

Om professionals inzicht te geven in wat zij kunnen doen om mogelijke radicalisering te voorkomen of tegen te gaan ontwikkelde de Expertise-Unit Sociale Stabiliteit (ESS) in 2016 de Tool Triggerfactoren radicalisering. Met behulp van feedback uit het veld is deze op triggerfactorenradicalisering.nl vandaag opnieuw gelanceerd. De website is bedoeld voor professionals binnen het jongerenwerk, de hulpverlening, het onderwijs en de politie.

In Nederland zijn sommige jongeren kwetsbaar voor radicalisering. Ingrijpende gebeurtenissen in hun leven kunnen een proces van radicalisering in gang zetten of versnellen. Dit worden ook wel ‘triggerfactoren’ genoemd, gebeurtenissen die ‘de emmer kunnen doen overlopen’. Bijvoorbeeld de dood van een naaste, een ervaring met discriminatie, de ontmoeting met een radicaal persoon of militaire acties of aanslagen in de wereld. Deze gebeurtenissen maken mensen instabieler en soms vatbaarder voor de ontwikkeling van extreme idealen.

De website triggerfactorenradicalisering.nl helpt professionals inzicht te krijgen in welke triggerfactoren er zijn en wat zij kunnen doen om mogelijke radicalisering te voorkomen of tegen te gaan. Per doelgroep staat praktisch advies over wat je als professional kunt doen.

De website is gebaseerd op het onderzoek dat ESS in 2015, samen met de Universiteit van Amsterdam, heeft gedaan naar de oorzaken van radicalisering (Triggerfactoren in het radicaliseringsproces, 2015). Je kunt dit hier vinden.

De Tool Triggerfactoren radicalisering vind je hier.

Tool Triggerfactoren Radicalisering