Veelgestelde vragen radicalisering en polarisatie

In het jeugddomein leven veel vragen met betrekking tot polarisatie, radicalisering en extremisme. Op basis van gesprekken die Platform JEP voert met professionals uit het jeugddomein is een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet. Deze wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen.

Veel gestelde vragen (415x217)

Platform JEP heeft in samenwerking met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit, het Landelijk Steunpunt Extremisme, Stichting School en Veiligheid, Veiligheidshuis Haaglanden, en de NCTV nieuwe Q&A’s opgesteld.  

De volgende vragen zijn toegevoegd aan de lijst Vraag en antwoord:

•    Wat zijn sleutelfiguren? Wat is hun rol in het voorkomen van polarisatie en radicalisering?
•    Wat is de rol van Zorg- en Veiligheidshuizen in de aanpak van radicalisering en extremisme?
•    Wat doe ik als ik me zorgen maak over een jongere of gezin dat naar het buitenland wil vertrekken of al vertrokken is?
•    Wat doe ik als ik in mijn werk een kind tegenkom dat is teruggekeerd uit strijdgebied?
•    Hoe ga ik om met leerlingen die vanwege culturele en/of religieuze opvattingen niet mee willen doen aan de les?