05 november Voor de Jeugd Dag

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
Westergasfabriek Amsterdam

Op maandag 5 november 2018 organiseren de ministeries van VWS, VenJ, OCW, het NJi en de VNG voor de zesde keer de ‘Voor de Jeugd Dag’. Ook dit jaar vindt de Voor de Jeugd Dag plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Op deze dag komen beleidsambtenaren en bestuurders jeugd en onderwijs van gemeenten, zorg- en onderwijsprofessionals, raadsleden, ouders en jeugd bij elkaar. Een dag vol verrassende ontmoetingen, pittige discussies, kruisbestuivingen en bruisende activiteit, waar deelnemers kennis en informatie vinden, maar ook inspiratie en waardevolle netwerkcontacten aan over houden.

De Voor de Jeugd Dag staat in het teken van thema 'Merkbaar beter voor de jeugd!'. De drie landelijke programma’s van VWS 'Zorg voor Jeugd', 'Kansrijke Start' en 'Geweld hoort nergens thuis’ , staan centraal. In de diverse paviljoens en op het Jeugdplein zie je ze terugkomen. Overal zullen inspirerende voorbeelden te zien en te horen zijn van hoe we er samen voor kunnen zorgen dat kinderen in ons land zich kunnen ontwikkelen en meedoen.

Kijk voor meer informatie op de website.

Workshops

Op de Voor de Jeugd Dag vinden diverse workshops plaats, waaronder:

  • Omgaan met extreme idealen (ESS en Platform JEP): Wat gaat er om in een jongere die extreme uitspraken doet? Kan er sprake zijn van radicalisering, gaat het om puberaal gedrag of speelt er iets anders? Wat zijn handige vragen in een gesprek? We spelen een aantal scenes waarbij je een inkijkje krijgt in de drijfveren, angsten en wensen van jongeren met extreme idealen. Je gaat weg met aanknopingspunten voor het gesprek.
  • Triggerfactoren in het radicaliseringsproces (ESS): Tijdens deze workshop maak je kennis met de interactieve tool Triggerfactoren in het radicaliseringsproces. De tool geeft een overzicht van gebeurtenissen die kunnen leiden tot radicalisering van jongeren. Per gebeurtenis geeft de tool aan wat je als professional in het Jeugddomein kunt doen om mogelijke radicalisering te voorkomen of tegen te gaan. Je oefent met een casus en ziet hoe je de tool in praktijk gebruikt.

Bekijk alle workshops op de website van de Voor de Jeugd Dag.